lördag 24 mars 2012

Ny(are) båt, nya utmaningar

 Efter många år utan segling köpte jag, i Maj 2009, en segelbåt för att återfå min forna passion för segling och i synnerhet kappsegling. Nere vid klubbstugan i Lövstaviken pratades det om vilken tur jag hade som blivit "räddad ur husvagnsträsket"..... ;)
Nåja, efter några fantastiskt roliga och givande år med 707:an TOY är det nu dags för nya utmaningar.

Under tiden som jag varit ifrån seglingen har gennaker-båtarna gjort entre. Platta i botten och med gennaker på utdragbart peke. Det var då rakt  inte vardagsmat när jag kappseglade på 80 och 90-talet men verkar numera vara det vanligaste när man bygger båtar med argumentet att det är mycket enklare att segla gennaker. Båtarna har också blivit lättare och snabbare. Några bra exempel är J-80, Melges 24 och CB66. På senare tid har shorthanded-seglingen tagit stora kliv och med tanke på att delar av besättningen lämnat TOY har detta säkert färgat mig i mitt val av båt.
Under hösten har jag kollat på ett antal båtar som såg intressanta ut men de flesta föll bort rätt tidigt då de inte höll måttet som "bobåt". Med "bobåt" menar jag att det ska finnas pentry, möjlighet till god sömn samt enklare toalett. Detta anser jag vara extra viktigt om man ska segla shorthanded-race liknande Bohusracet. Min erfarenhet är att den båt som har den fräshaste besättningen under slutfasen av ett långt race har störst chans att vinna. Andra kriterier som måste uppfyllas är att båten är snabb, lättseglad, trailer-bar och går att sjösätta utan lyftkran.
Dessutom har frun i huset ett krav: "Den måste ha staket, annars vägrar jag gå ombord!"
Till slut var det bara en båt kvar (inom rimligt avstånd), en udda skapelse som är ganska ovanlig i våra vatten: The Bull 7000. Båten är designad som cruiser/racer och seglas lätt på 2 personer vilket gör att båten funkar utmärkt som shorthanded-båt. Kabinen är designad för 4 personer.
Så här ser båten ut. (ej min båt på bilden) 

2 kommentarer:

  1. Grattis som fan!

    Det där är en sweet liten båt som borde vara mitt i prick. Kul med många små sportiga båtar på kusten.

    Hur ser programmet ut?

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Tror att det här kan bli en kul båt. Gennakersegling är helt nytt för en gammal 1/2- tonsseglare som mig så i år blir det ingen superputs på båten utan i spat så fort bottenfärgen torkat för att lära känna båten. Missar Bohus R då min dotter konfirmerar sig men TR ska jag iaf ta mig upp till. Sedan har jag tänkt mig att segla K2 Varberg. Tylöcupen såklart där Hallandsseglingen ingår även i år. Kan säkert bli fler race men det har jag inte koll på nu.

    SvaraRadera