onsdag 20 juni 2012

Onsdag 5

Idag stack jag, pappa, Gustav och Carl ut redan vid halfem-tiden för att träna lite olika manövrar med Gustav och Carl innan dagens race. 5-8 avtagande till 3-5 m/s var prognosen så det blev beslutat att bana 3 skulle seglas. Med NV vind innebar detta i praktiken att det skulle bli en massa halvvind och faktiskt inte en enda kryss.
Nåväl, när vi startade var första båt långt fram i banan och idag skulle det bli näst intill omöjligt att hinna ikapp låglysarna på den korta banan. En enda gennaker-bog blev det och den var kort men ack så rolig. När vi rundat yttre gröna för att gå mot Lybecka-pricken satte vi gennakern och loggade 2-siffrigt på surfarna. Vi gick medvetet lite högt för att kunna falla och riva innan nästa rundning. Detta visade sig bli helt perfekt för halvvägs ner mot Lybecka tutade vinden i och j80:an framför oss började få problem att bära sin gennaker samtidigt som vi kunde falla. BULLITT gick upp i plan och farten låg nu konstant runt 12 knop (maxspeed 12,7 knop)
När vi rundade pricken var vi ikapp Westerdahl i j80:an men han stretade emot och vi kom inte förbi på detta ben.

Foto: Lars-Göte LarssonInte heller på nästa ben kom vi förbi. Vi seglade fortare och var påväg förbi när de hissade sin jibtop. De rundade ljudbojen precis före oss och vi hade tyvärr bara ett par båtar bakom oss varav en var Bavaria M35:an med Tobbe vid rodret. Han kom farande som ett expresståg och i mina ögon såg han ut som en säker segrare. Från ljudbojen var det ännu en öppen sträckbog in mot mål och det blev en riktig "kapplöpning". Vi gick bra uppe i lovart och Tobbe tutade på nere i lä. Nedanför oss i lä hade vi Westerdahl & Co. som stretade på men vi tyckte att vi hade ett litet övertag.
En efter en plockade vi de framförvarande båtarna och strax efter hamninloppet var vi otroligt nog uppe i ledning.
Bakom kom Bavarian ångande men tyvärr var banan någon minut för kort för deras del. Vi passerade mållinjen som etta i en av de tätaste och roligaste kappseglingarna på riktigt länge.Silver-pengen håvade Westerdahl in och trea kom Roland Stanghed i sin Birdie 24, grattis!

3 kommentarer:

 1. Bullen går klart snabbare på halvvind och öppna bogar. Men i övrigt var det vansinnigt jämnt race över hela banan.

  SvaraRadera
 2. Ska vi dela? http://www.blocket.se/halland/2st_Five_o_Five__5o5__Pris_se_text__raceboat__40749894.htm?ca=20&w=3

  SvaraRadera
 3. Tyckte också att det var en riktigt kul tävling med tanke på hur tight det var vid målgång.
  Coola jollar, kunde absolut vara något för klubben!

  SvaraRadera