söndag 9 september 2012

Marsten Runt 2012

Snabb-rapport:
Lördagens segling ställdes in pga hård vind. Istället seglades Marsten Runt på Söndagen. 8 båtar kom till start och förvandlingen av vädret var total. Från kuling väst med riktigt grov sjö till sydväst 3-5m/s och nästan ingen sjö alls.

Starten missades av alla (mer eller mindre) och på startbåten undrade de nog vad vi höll på med. Vi kom ändå iväg hyfsat och hade bara de stora båtarna framför oss (X34 och CB33) på kryssen upp till yttre gröna. På länsen ner till Lybecka tog vi in en del men tappade lika mycket vi nedtagningen då vi trålade (synd med tanke på att vi inte fick någon fisk). På kryssen ut till Angöringen gick vi ganska bra och X34:an drog inte ifrån allt för mycket, detta skulle vi ta igen på de två branta gennakerbogarna som skulle följa (trodde vi). CB33:an var trea runt Falkenbergs angöring och bakom smög RJ85:an samt 707:an med.
Det visade sig vara för brant för att bära gennaker ner till Marsten så vi kunde inte sätta för än vid rundningen. I den lugna sjön blev rundningen av Marsten odramatisk. Upp mot Skotten blev det lagom brant och vi plockade äntligen på X34:an. Även på nästa ben seglade vi betydligt snabbare än ledarbåten och vid rundningen av innre röda var vi inte långt efter (drygt 4 minuter). Det såg bra ut men nu började farsan att klaga på rodret som inte gjorde som han ville. Efter en okulärbesiktning kunde jag konstatera att det fattades en bult till nedre fästet och att rodret höll på att lossna!
På kryssen ut till Angöringen fick det bero och farsan fick klara det så gott det gick men när vi rundat och satt gennakern för att gå mot mål var jag tvungen att säkra nedre fästet för att inte hela skiten skulle gå i bitar. Det höll hela vägen in men inte mer. Att det blev plattläns in var nog tur för jag tror inte att roderinfästningen hade hållit för någon ökad belastning.
Hade inte rodret lossnat hade vi säkert gjort bättre ifrån oss på de två sista benen. Här ökade tidsavståndet med det dubbla till dryga 8 minuter. Korrigerad tid 4 minuter och 14 sekunder bakom X34:an. Lite surt, men efter omständigheterna är vi ändå nöjda med resultatet, 2:a efter X34:an. Det kunde slutat mycket värre...
Klicka på bilden för att komma till resultat och fler bilder.

2 kommentarer:

  1. Vi trodde på hemmaseger vid Marsten...Men plattlänsen in blev spiken i kistan :-)När ja tutade 1 minutaren sa ja till Bengt, e de fel på klockan ??? Båtarna är ju jättelångt från linjen...Lovar att inte avslöja för dom andra att det var Karin som ringde o fick starten flyttad, pga att Michael låg i sovrummet o grät över den starka vinden :-)

    SvaraRadera
  2. Tycker ju själv det är tråkigt att inte infria förväntningarna ;-)
    Plattläns, ja där har jag en del att jobba med.
    Och slutligen: Tack Karin! Du vet verkligen hur du ska göra mig glad igen ;D

    SvaraRadera