tisdag 18 september 2012

Sista tisdagen?

Idag var det dags för ett träningspass ombord på Daniel Stenholm:s Albin Express SWE595. På programmet stod säsongens sista tisdagssegling i Halmstad. 7-10 m/s var det spått men när vi (Daniel, Niclas, Vicente och jag) var på väg ut blåste på gränsen till för mycket, alltså över 12 m/s men man bestämde sig för att köra ändå. Starten var inte särskilt väl-tajmad men vi gick bra på det platta vattnet inne i hamnen och kunde hålla Pirkum bakom oss. När vi kom ut på öppet hav började Pirkum tugga höjd och var snart ikapp så vi bestämde oss för att slå vilket var ett lyckat drag. Vi föll sakta ner mot våra kombattanter och bestämde oss för att slå igen. Detta slaget satt perfekt med super-tajming i samtliga manövrer och vi ryckte åt oss ett litet försprång och nu gick det riktigt bra. Vi utökade avståndet till Pirkum och plockade duktigt på Folkan samt If:en som låg framför oss. Tyvärr gjorde vi en taktisk miss och överseglade märket vilket innebar rundning utan förberedd spinnaker-sättning. Lite småstrul när jag skulle sätta bommen (första gången på denna båt) men det tog inte allt för lång tid och sedan hissades spinnaren. Båten drog iväg ordentligt på surfarna och skepparen hade svårt att dölja sin förtjusning. Nu rappade spinn-fallet ur skotlåset och vi fick kämpa som f_n för att få upp blåsan i topp. Nu satte vi ny fart och jag gick bak för att pumpa storen. Vi fick en fantastisk undanvinds segling och vid ett flertal gånger lät skepparen spontana glädjetjut falla över läpparna och man kan ju förstå varför. 12,5 knop i en Express är inte vardagsmat och jag är säker på att Daniel med crew kommer att leva på detta hela vintern :)
Tre båtar fick vi släppa förbi oss - Farr 30, j105 och X-34 - men vi var trots allt nöjda med seglingen som får ses som en fin avslutning av säsongen med SWE595 och ett bra gen rep inför helgens eskapader. När vi kommit i land var det någon som frågade "Var detta sista tisdagen?" Tja?? Det beror ju på hur man ser på det.
På Fredag morgon bär det av mot Saltsjöbaden där vi ska segla Oktober pokalen i Express-klassen (Oktober Pokalen....hmm, seglas ju i September).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar