onsdag 8 augusti 2012

Onsdag 9 - Maxspeed.......

Äntligen blev det bana 4 men tyvärr nordväst vilket innebär övervägande sträckbogar. Nå väl, nu skulle det iaf bli åka av! Till en början blåste det 7-8 m/s men sedan ökade vinden och blev väldigt byig. Vi var endast tre på båten, jag, Lars och så Christoffer som gjorde sin första segling-EVER! Två gubbar till på railen hade varit perfekt men gastar växer inte på träd så vi valde att ta ett rev i storen. Vi missade starten med 10 sekunder, usch! men ut till första märket gick det bra med hyfsad balans i båten. Eftersom vi behövde de största klumparna på railen satt Lars vid rodret ;)

Efter rundningen satte vi stora gennakern och vi drog iväg ordentligt på surfarna. Innan nästa rundning skulle vi gippa och det gick väl sådär. BROACH! Jag fick släppa gennaker-fallet för att båten skulle ställa sig upp igen. Nu var det sträckbog ut till Falkenbergs angöring och den funkade väl okej men inte mer, vi skar upp ganska ofta. Efter angöringen var det dags för gennakern igen och nu gick det fort, ruskigt fort! Med på surfen, accelerera, ifatt och över vågen framför för att accelerera  ännu mer och sen BROACH, FLAT OUT! I lättare vindar brukar det räcka att släppa skotet men nu gick det bara att häva broachen genom att släppa gennaker-fallet. När båten rätat sig måste vi dra som f_n i fallet för att inte segla över gennakern. Efter nästa rundning var det dags för dagens enda kryss där vi hade problem i den byiga vinden. Efter detta var det en halvvind in i mål. Det blåste för mycket för att sätta gennakern men vi gick ändå hyfsat snabbt. Vi förlorade massor på våra "tabbar" men det var jäkligt kul!
Etta kom idag Bengt Appelqvist i sin smaragd, som trivdes i den grova sjön. Tvåa kom Westerdahl i sin j80 och tre kom vi. En bra bit efter för visso men ändå nöjda. För egen del var jag dessutom helt slut efter all hantering av gennakern. Efteråt kollade jag maxspeed på Iregatta och den visade 14,2 knop vilket jag tyckte var lite med tanke på de hysteriska löporna innan broachen. Trackern i Navionics däemot visade 18,3 som maxspeed! JIIIHAAAAA! Fy f_n va kul! Att båten var full av saltvatten från gennakern spelade ingen roll, ingenting går upp mot kicken när båten "flyger" fram......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar